România va primi 18 avioane F-16 din Olanda, consolidând flota de 60 de aeronave până la sfârșitul anului, anunță ministrul Apărării.

România va primi 18 avioane F-16 din Olanda, consolidând flota de 60 de aeronave până la sfârșitul anului, anunță ministrul Apărării. Sursa poza si informatii: biziday.ro

România este pe cale de a-și consolida flota de avioane de luptă, având în plan să aibă peste 60 de avioane F-16 operaționale până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, după întâlnirile din cadrul summitului NATO de la Haga, unde s-au discutat detalii importante despre transferul de aeronave.

18 avioane F-16 de la Olanda

Olanda va transfera României 18 avioane F-16, care fac parte din centrul de instruire al NATO. Acest demers face parte dintr-un memorandum semnat între cele două state. Moșteanu a menționat că aeronavele vor fi achiziționate la un preț convenabil, fiind necesare doar chestiuni tehnice înainte ca acestea să fie integrate în flota națională.

Extinderea flotei actuale

România deține în prezent două escadrile de F-16, situate la bazele Borcea și Câmpia Turzii. Aceste escadrile sunt compuse din avioane achiziționate anterior din Portugalia și Norvegia, 17 și respectiv 18 unități. Conform contractelor în desfășurare, alte 14 avioane urmează să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului, ridicând totalul la 67 de unități.

Perspective și discuții politice

În cadrul summitului, președintele României, Nicușor Dan, a subliniat câteva puncte cheie, discutând despre strategia economică și militară a țării. În plan politic, s-a adus în discuție importanța alegerilor parlamentare din Moldova și s-a evidențiat importanța Mării Negre ca zonă strategică, unde Portul Constanța va juca un rol crucial pentru aliați.

Presidentul Dan a avut întrevederi și cu lideri internaționali, printre care președintele american, cel francez, prim-ministrul britanic și cancelarul german. Aceste discuții au subliniat angajamentul României față de parteneriatele internaționale și colaborările economice.

Foto: VanderWolfImages | Dreamstime

Acest material urmărește să informeze cetățenii din Iași și întreaga țară despre evoluțiile strategice ale apărării naționale și parteneriatele internaționale, menținând un ton prietenos și accesibil.


Alex Dinu

Alex Dinu are 33 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Pitești. Crescut în cartierul Găvana și absolvent de Jurnalism la Universitatea din Pitești, Alex este cunoscut pentru stilul său echilibrat, conectarea la comunitate și pasiunea pentru adevărul local. Cu microfonul în mână și agenda mereu la el, relatează zi de zi din teren — de la decizii ale autorităților până la povești de viață care merită văzute și ascultate. Pentru el, Piteștiul nu este doar un oraș, ci o responsabilitate.

Știri Generale

Știri Generale
Cum timpul online și lipsa educației le sporesc șansele de radicalizare la 11-15 ani
Fostul Ministru al Transporturilor din Rusia, Roman Startovit, găsit împușcat în mașină după demiterea de către Putin pe fondul crizei transporturilor aeriene.
Impactul Implicării Politice a lui Elon Musk și Tensiunile cu Donald Trump
Incendiul de vegetație de la Târgu Bujor, Galați, stins cu succes. Aproximativ 30 de hectare afectate, inclusiv o livadă de pomi fructiferi.
navele limitate și suprataxele impuse de operatori – Analiză The Guardian
Reducerea cheltuielilor publice și creșterea impozitelor pe jocurile de noroc. Impact bugetar major în 2025-2026.
6 focare în Argeș! Grav incident feroviar între Clucereasa și Ștefănești
ANOFM Dezvăluie Lista Completă a Posturilor Vacante, Inclusiv în Argeș și Spațiul Economic European, la 2 iulie 2025
Atac de urs raportat pe Jupâneasa, Berevoești
Avertizare Roșie în toată țara cu temperaturi de până la 41°C, măsuri speciale de siguranță feroviară.
Bărbatul a incendiat gardul vecinului folosind benzină și a fost arestat pentru distrugere prin incendiere