Peste 2.000 de Salvatori Mobilizați și 38 de Localități Afectate în România
Sursa poza si informatii: ziarulargesul.ro
Pe 21 iunie 2025, România a fost scena unui vast exercițiu de simulare destinat să testeze răspunsul autorităților în cazul unui cutremur major. Simularea a recreat efectele unui seism cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de 130 km.
Mobilizare de Forțe și Resurse
Peste 2.000 de membri ai serviciilor de urgență, inclusiv pompieri, polițiști și jandarmi, și-au unit forțele alături de voluntari și organizații neguvernamentale pentru a face față provocărilor seismului simulat. Un număr impresionant de 38 de localități din 23 de județe, inclusiv București, au fost implicate în exercițiu. În plus, peste 360 de mijloace tehnice au fost utilizate pentru a sprijini intervențiile.
Ajutor Internațional și Replici
Exercițiul a beneficiat și de sprijin internațional, cu echipe de căutare-salvare venind din afara țării și un avion AN-26 din Ucraina utilizat pentru transport și asistență medicală. Simularea a inclus și replica unui seism de 5,1 grade, resimțită inclusiv în orașe precum Buzău, Brașov, Ploiești și Focșani.
Scenariu de Impact
Exercițiul a proiectat un scenariu sumbru: aproape 1.000 de decese, peste 1.800 de răniți, și mai mult de 700 de persoane dispărute. În plus, au fost simulate distrugerea a sute de locuințe, avarierea mai multor spitale, clădiri de firme, aeroporturi și clădiri publice.
Răspunsul Autorităților
Ca parte a răspunsului, a fost activat Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, iar starea de alertă națională a fost declarată pentru 30 de zile. Punctele de prim ajutor au fost amplasate rapid, s-au făcut evaluări terestre și aeriene, iar capacitatea de internare la ATI a fost intensificată.
Recomandări pentru Populație
În urma exercițiului, autoritățile au reamintit populației principalele măsuri de siguranță: menținerea calmului, ajutorarea celor din jur, verificarea locuințelor, folosirea telefonului doar pentru urgențe și respectarea indicațiilor echipelor de intervenție. Pentru mai multe informații, oamenii sunt încurajați să utilizeze platforma Fiipregatit.ro și aplicația DSU.
Acest exercițiu a fost crucial pentru a îmbunătăți cooperarea și eficiența autorităților și echipelor de intervenție în fața unor posibile dezastre naturale de mare amploare.